26 Kasım 2008 Çarşamba

GEO MARKETING / COĞRAFİ PAZARLAMA

Her türlü pazarlama faaliyetini güçlendirmek amacıyla coğrafî bilgilerden ve coğrafya uzmanlığından yararlanılması. Coğrafya, yerküre anlamında jeo sözcüğü ile ölçüm/gösterim anlamında grafik sözcüğünün birleşmesinden doğmuştur. Pazarlamanın bazı konuları, henüz kendi başına bir bilim dalı haline gelmediği eski dönemlerde coğrafya biliminin kapsamında incelenirdi. Son dönemde, coğrafya bilgileri ve coğrafî bilgilerle zenginleştirilmiş pazarlama bilgilerinin değerinin farkına varıldı. Coğrafî araştırmalar, coğrafî bilgi sistemleri, coğrafî dilimleme, jeolokasyon planlama, GPS izleme, GSM lokalizasyon, coğrafî planlama, coğrafî yer seçimi, coğrafî konumlandırma gibi konular konuşulur oldu.

Coğrafî pazarlamada, spesifik coğrafyaların özelliklerini ayrıntılarıyla incelemek, elde edilen bulguları ve çıkarılan sonuçları o coğrafyanın ihtiyaçlarına daha uyumlu hale getirmek amacıyla için yapılması gerekenler üzerinde durulur. Coğrafî bilgi sistemlerinden yoğun olarak yararlanılır. Çeşitli amaçlarla hazırlanmış haritalar, coğrafî pazarlamada sıklıkla kullanılan araçlarlar arasında yer alır.

IP (internet protokolü) numaralarının coğrafya ile de ilintisi sayesinde internete dayalı pazarlama uygulamalarında da coğrafî pazarlama için yeni fırsatlar da ortaya çıktı. Jeolokasyon yazılımları sayesinde pazarlama verileri coğrafî bölge ve alanlara göre düzenlenebilir, değerlendirilebilir hale geldi. Bu yazılımlarla, müşterilerin hangi ülkede, hangi şehirde, kesimde oldukları, nerelerde dolaştıkları takip edilebilmekte, bu bilgiler haritalara yansıtılabilmekte, belirli coğrafi alanlar için özel istatistikler üretilebilmekte, belirli bir alandaki müşteriler seçilebilmekte, mikro-coğrafî segmentasyon mümkün olmaktadır. 

Coğrafî pazarlama dijital haritalar ve özel yazılımlar desteğiyle, demografik analizler, hedef grup analizleri, yer seçimi, satış bölgeleri oluşturma ve planlama, bölge planlamaları, doğrudan pazarlama, pazar analizleri, reklâm ve medya planlama, müşterilerin yerlerini saptama, yerleşim analizi ve planlama gibi konularda da yararlar sağlar. 

Hiç yorum yok: