26 Mart 2018 Pazartesi

STORY MARKETING / HİKÂYE PAZARLAMA

STORIES and MARKETING / HİKÂYELER ve PAZARLAMA


Pazarlamada hikâyenin gücünden yararlanmak. Hikâye ilke ve uygulamalarını pazarlama amaçlı olarak kullanmak.

Hikâye ve pazarlama ilişkisi ne kadar anlamlıysa, pazarlamayı bir hikâye üretme ve anlatma işi olarak görmek de mümkün. Markaların ve firmaların müşterileriyle ilişkilerini hikâye metaforu ile açıklamak, rekabeti “en iyi öyküyü anlatma yarışı” olarak görmek de mümkün[1]. Böylesi mecâzlar sayesinde pazarlama uygulamaları için yeni ilhamlar üretilebiliyor. “Marketers Are Liars” kitabı, pazarlamanın özünde, müşterinin kolayca inanacağı, inanmak isteyeceği hikâyeler üretebilme becerisinin yattığını vurguluyor. Yazar, kitabını şu sözlerle tanıtıyor[2]: “Bu kitaba isim verirken size yalan söyledim. Pazarlamacılar yalancı falan değildir. Onlar yalnızca hikâye anlatırlar. Asıl yalancı olan tüketicilerdir. Tüketiciler olarak biz hergün kendimize yalan söyleriz. Ne giydiğimiz, nerede yaşadığımız, kime oy verdiğimiz ve işimizde neler yaptığımız konusunda kendimize yalanlar söyleriz. Başarılı pazarlamacılar, tüketicilerin inanmayı tercih ettikleri hikâyeleri onlara sunarlar. Gerçek müşteri memnuniyetinin özünde iyi bir hikâye bulunur. Bu hikâye, büyümenin ve kârın kaynağı, organizasyonununuzun da geleceğidir. Bana sadece gerçekleri anlatmayın, bunun yerine bir hikâye anlatın yeter. Dikkate değer olun! Tutarlı olun! Güvenilir olun! Hikâyenizi, inanma eğiliminde olanlara anlatın. Pazarlama bir güçtür. Onu akıllıca kullanın. Yalanı yaşayın.”
Reklâm, promosyon ve hediyeler gibi pazarlama taktiklerinin, tüketiciler üzerinde eskisi kadar etkili olmadığını düşünen Godin, pazarlamacıların yeni yöntemlere başvurması gerektiğini söylüyor. Godin, günümüz pazarlamacılarına satacakları ürünün kimliğine yakışır bir hikâye uydurmalarını, bu hikâyeyi çok iyi kurgulayıp giydirip kuşatmalarını ve uygun tüketici kitleyi bulup, hikâyeyi onların anlayacağı dilden anlatmalarını öneriyor. Hikâyedeki mesaj doğru bir frekanstan doğru hedef kitleye ulaşırsa, bireylerin bu hikâyeye gönülden inanacaklarını ve bu 'beyaz yalan'ı benimseyeceklerini, hattâ arkadaşlarına, dostlarına da aktaracaklarını düşünüyor. Bir yandan da uyarıyor: “Bu yöntemi kullanırken çok dikkatli olun. Eğer hikâyeniz güvenilir değil ve aldatmaya yönelik ise, o zaman beyaz yalan sınırlarını aşıp sahtekârlığa geçersiniz.”
Beynin işleyişinde, algıyı bütünlemek ve hatırlanmayı kolaylaştırmak amacıyla, kendisine gelen uyarıcıları ve bilgileri bir hikâye etrafında birleştirme çabası dikkati çekiyor. Sony, Google, Apple, Wal-Mart, IKEA ve benzeri güçlü markaların hepsinin aslında birer hikâyesi olduğu, markaların, zihinlerde uyandırabildikleri geniş kesimlerce bilinen hikâyeler kadar güçlü olabildikleri ileri sürülüyor.
Hikâye, hayatın bir metaforudur diyen Zaltman kitabında[3] hikâyeyi hafıza ve metaforlarla ilişkilendirerek önemli bir pazarlama aracı olduğuna işaret eder. “Pazarlamada en kapsamlı faaliyet hikaye üretmek ve tüketmektir. Bu husus o kadar yaygın, genel ve kapsayıcı bir gerçektir ki, çoğu zaman dikkatlerden kaçar veya o kadar önde ve barizdir ki, bütün deneyimlerde kendini hissettirir... Hikâyeler alınır, hikayeler satılır. Değiştokuş medyasının bir parçasıdırlar. Bütün diğer ürünler ve hizmetler için araçtırlar.” der.
Ezberlenecek her kelimeyi bir hikâye içerisine yerleştirerek, belli çağşımlar kurarak hafızaya almak hatırlamayı kolaylaştırıyor. İnsan zihni, evreni, hikâyeleme mantığıyla algılıyor. Zihin, dağınık halde bulunan algı ve veri parçalarını belli kategoriler içinde birbiriyle ilişkili şekilde toplayıp, bir hikâye bütünlüğüne dönüştürerek hafızaya yerleştiriyor. Lawrence Nault’un deyişiyle, “iyi bir hikâye, bir mermiden daha derine işliyor”.
Her markanın bir hikâyeye ihtiyacı var. Markalar da tüketicilerin zihninde binlerce çağşımın birleşmesinden oluşuyor. Tüketicinin markayla ilgili bilgilerini bütünleştirmelerine yardımcı olan hikâyeler üretebilen markalar rakiplerine nazaran öne çıkıyor. Markalar tüketicilerin ve firmaların ürettiği hikâyelerle oluşuyor. Her markanın müşterileri için hem ortak, hem de ayrı, özel, kendi başlarına hikâyeleri oluyor.
Ağızdan Ağza Pazarlama, bir “Hikâye Pazarlaması” olarak marka oluşumuna katkıda bulunuyor. Pazarlama, bir bakıma, müşterilerin beğeneceği öyküler üretebilme sanatına dönüşüyor. Müşterinin duymak istediği hikâyeler ile duymak istemediği ya da inanmadığı hikâyelerin önceden kestirilebilmesi önem taşıyor.
Hikâyeler canlı, insanî ve dinamik olduğu ölçüde etkili oluyor[4]. Etkili bir hikâye için, hikâyenin köklü bir geçmişe, bir mirasî temele dayanması (İskoç parfümü diye bir şeye veya Fransız viskisine inanır mısınız?), dayanılmaz bir eksiklik olması, bir şeyin eksikliğiyle hayatiyet ve hareket kazanması, lider bir karaktere (kahramana) sahip olması (Akio Morito, Bill Gates, Richard Branson, Jeff Brazos, vb.), delice, zorlu ve tutkulu bir vizyon içermesi (her evdeki her masanın üzerinde bir bilgisayar, Microsoft), hikâyeyi anlatanın rolü ve gücü (bir yazar, bir profesyonel, bir uzman, bir meslektaş, bir arkadaş) önemli değişkenler olarak görülüyor.
İnsanlar bilgilenmek değil, inanmak isterler. İnsanların size inanmasını sağlayacak ve umutlarını canlandıracak anlamlı hikâyelere ihtiyacı vardır. İnanç uyandırmanın yolu hikâye anlatmaktan geçer. Doğrudan etkileme çabası, yani manipülasyon insanları etkilemenin bayağı yollarındandır. İnsanları etkilemenin çok daha güçlü yolu, onlara gerçek ve iknâ edici hikâyeler anlatmaktır. İnsan, sosyal bir varlıktır ve dinlemeyi, paylaşmayı, anlatmayı, abartmayı, uzatmayı, dedikoduyu sever.
Hikâye, olayları kelimeler, resimler ve sesler kullanarak süsleyip aktarmanın eski bir yoludur. Hikâyeleri güçlü kılan önemli özelliklerinden biri, insanlara ne yapmaları gerektiğini söylemek yerine, seçimlerine yönelik düşünme şekillerini etkileyerek onları yönlendirmeleridir.
Hikâyeler, insan davranışlarını etkiler. Hikâyenin etkisi, hikâyenin iyi ya da kötü bir hikâye olmasına değil, en çok hatırlanan hikâye olmasına bağlıdır. Hikâyeler her zaman olumlu olmaz, güzellikleri anlatmaz. Kahramanları kötüler olan, kötülük hikâyelerinin daha çok paylaşıldığı ve hatırlandığı da biliniyor. O yüzden, iyi hikâyeler yazmak kadar, başkalarının markalarınız, ürünleriniz, firmanız hakkında kötü hikâyeler yazmadığından emin olmak da lazım. Hikâye Pazarlama’nın inceliklerinden biri de budur.
Hikâye, anlatanı ve dinleyeniyle bir bütündür. Hikâye anlatan olmak kadar dinleyen olmak da önemlidir. Bir marka kendi hikâyesini anlatırken, rakiplerinin ve müşterilerinin hikâyelerine de kulak vermelidir.
Etkileyici hikâyeler için altı kilit elemana ihtiyaç vardır: Bir Kahraman, Bir Dönüşüm ya da Hedef, Bir Engel, Bir Akıldâne, Bir Ödül, Kıssadan Bir Hisse ve Bir Gerçek.
Başkalarını etkilemede kullanılabilecek hikâyeler altı çeşide ayrılabilir[5]:
i. “Ben Kimim?” hikâyeleri, ii. “Neden Buradayım?” hikâyeleri, iii. “Vizyon” hikâyeleri, iv. “Öğretici” hikâyeler, v. “Değer” hikâyeleri, vi. “Ne Düşündüğünü Biliyorum” hikâyeleri. Adı geçen kitapta, adım adım hikâye anlatma rehberi ile birlikte kadîm bir sanatın çağdaş amaçlara ulaşmak için nasıl kullanılacağı da anlatılıyor.
Hikâyeler, anekdotlar ve metaforlar mesaj ve değerlerin geniş kesimlere aşılanması için kullanılabilen etkin iletişim araçlarındandır. Sinema ve tiyatro eserleri hikâyelerin senaryoya dönüştürülmesiyle üretilir. Başarılı hikâye ve senaryolar üretebilmek, bilimsel temelleri olan, öğretilebilip öğrenilebilen belli yaklaşımlarla mümkün olabiliyor[6].
Hikâyeler, duygular dünyasında büyüleyici özellikteki organize olmayan etkenleri, organize etmek için bir çerçeve oluşturur.
Hikâye, insanı olaya ve konuya ortak eder, katılıma ve yeniden üretmeye fırsat verir, konuşturur, konuşmaya ilham verir. İnsanı dışlamaz, dahil eder, içine alır.
Hikâye, insanın anlam arayışına hizmet eder, kendi hikâyelerine can verir, yeni hikâyelere yol açar.
Hikâye, parçalı bilgiye anlam katar, tepeden bakmaz, mütevazıdır, bilgiyi yaşanır kılar.
Hikâye, bağlayıcıdır, iletişimde tutkal görevi görür, sağlanabilirse entegre bir iletişime imkan verir.
 Her sanat eseri gibi hikâyenin de iletmek istediği bir öyküsü, bir de yapısı vardır. Başarılı yapıtlarda öykü ve yapı birbiriyle uyumludur, birbirini tamamlar. Hikâyeler ekseriya, bir tema etrafında bir olay ve bir kahramanla başlar. Hikâyelerde asıl kahramanın ve diğerlerinin karşılaşacağı olaylar yavaş yavaş geliştirilir, umutlar yeşertilir, başarısızlıklar sergilenir, kahraman olgunlaştırılır. Hikâyelerde, mücadele, kaçış veya başka bir başarı, sevgi, aşk, arzu, hırs, kıskançlık,  nefret, korku gibi duygular, yolculuk, kayboluş, varış veya buluş, varoluş, yokoluş, yeniden doğuş gibi temalar eserin belkemiğini oluşturur[7].
Hikâyeler, pazarlamaya güç katan kurum kültürlerinin oluşmasında ve yayılmasında etkili olduğu gibi, hikâyelerin kendisi de etkili bir pazarlama desteğine ihtiyaç duyar. Hikâye, etkili bir iknâ tekniği olarak da kullanılabilir[8].
Bir marka uzmanı şunları yazmıştı: “Meslek hayatımın en heyecan verici keşiflerinden biri de, yaptığımız işin özünde hikâye yazma ve anlatma olduğunu idrak etmemdi. Daha önceden bildiğim marka vaadi kurgulama, marka konsepti yazma ve marka kimliği oluşturma işleriyle hikâye yazma teknikleri arasındaki paralellikleri keşfettim. Değer önerisi dediğimiz şey hikâyenin giriş-gelişme-sonuç formatıyla aynıydı. Markaya bir kişilik katmak hikâyenin kahramanlarını tasarlamak (casting) gibi bir işti ve marka konsepti, brand essence gibi formatlar da bir nevi synopsis işlevi görüyordu. Bu ilişkileri kurmak bizi işimizde çok yetkinleştirdi.”[9]
Hikayeler, öyküler, iletişim çerçevesi hattâ masallar[10] olarak anılsın, ne iletmek istiyorsanız onu bir bağlam içinde aktarıyorsanız iletişimde başarılı olabiliyorsunuz. Masallar/hikayeler anlatarak binlerce grafik, rakam ya da hesapla aktaramadığımız bilgileri çabucak iletebiliyoruz. O kadar çok bilgiyle karşı karşıyayız ve bilgiye o kadar çok açız ki; masallar işimize yarayacakmış gibi gözüken bilgileri kolayca iletmeye yarayabilir. Ekonomi sayfalarındaki grafiklerdense “Ayşe Teyze” hikayesi daha ikna edici değil mi?
Üstelik masallar karşımızdakiyle duygudaşlık kurma şansımızı arttırıyor. Masalları/hikayeleri dinledikçe, kahramanlarıyla özdeşleşip onunla aynı şeyleri hissedebiliyoruz. Onun bakış açısını benimsiyoruz ve onunla empati kurabiliyoruz. Bu kalabalık dünyada hem dinleyen hem anlatan için hikaye büyük bir konfor aracı oluyor.

-->



[2] Seth Godin, Bütün Pazarlamacılar Yalancıdır, Elma Yayınevi, Ankara, 2006. www.allmarketersareliars.com
[3] Geralt Zaltman, How Customers Think: Essentials into the Mind of the Market, Harvard Business School Press, Boston, 2003, s. 211 - 233.
[4] John Grant, “Marka Değil Hikâye”, MediaCat, Kasım 2008, s.120.
[5] Bakınız: Anette Simons, Hikâyenin Gücü, (The Story Factory) MediaCat, İstanbul, 2008’den alıntılayan: “Marka Mitolojisi”, Pİ, 2008/04, s.48–53.
[6] Robert McKee, Story: Substance, Structure, Style and The Principles of Screenwriting, It Books, 1997. Bu eser alanında güçlü bir kitap olarak bilinir. Türkçeye de çevrildi. Kitap hakkında tanıtıcı bilgiler için bkz: http://www.amazon.com/-reader/0060391685?_encoding=UTF8&ref_=sib%5Fdp%5Fpt#reader-link McKee, 2018 yılında yayınlanan Storynomics: Story-Driven Marketing in the Post-Advertising World kitabında hikâyelerin iş, ekonomi ve liderlik alanlarında başarıya katlılarını anlatıyor.
[7] Cem Kozlu, Liderin Takım Çantası, Araçlar ve Yaklaşımlar, Remzi Kitabevi, 2009, s. 129 130.
[9] Güven Borça, “Amerikan Hikâyeciliği ve Mark Twain”, Marketing Türkiye, 11 Eylül 2011 s. 36.


14 Mart 2018 Çarşamba

PAZARLAMALAR LİSTESİ (SON DURUM)

Pazarlama Bi' Tanedir: Bir Pazarlamalar Ansiklopedisi

Mart 2018 itibariyle listelenen ve güncellenmeye devam eden pazarlamalar listesidir.
Türkçe karşılıkları için önerilerinizi pazarlamabitanedir@gmail.com'a ya da bana iletirseniz sevinirim.


İNDEKS

A.A................................................................... 1
Account-Based Marketıng / Müşteri Bazlı Pazarlama              1
Accountable Marketıng / Hesap Verebilir Pazarlama              1
Acquısıtıon Marketıng / Kazanma (Edinti) Pazarlama             1
Actıve Marketıng / Aktif Pazarlama.................... 2
Advocacy Marketıng / Avukatlı Pazarlama.......... 2
Aesthetıcs Marketıng / Estetik Pazarlama.......... 3
Affılıate Marketıng / Bağlı (Katılmalı) Pazarlama. 5
Affınıty Marketıng / Hısımlık Pazarlama............. 6
Affluent Marketıng / Afili Pazarlama................... 7
After Marketıng / Ardıl Pazarlama...................... 7
Ageless Marketıng / Yaşlanmayan Pazarlama.... 8
Agıle Marketıng / Çevik Pazarlama.................... 9
Aggressıve Marketıng / Saldırgan Pazarlama.. 10
Agro Marketıng / Tarımsal Pazarlama.............. 11
A La Turca Marketıng / Alaturka Pazarlama..... 12
Ambıent Marketıng / Ambiyans Pazarlama....... 13
Ambush Marketıng / Sinsi (Pusulu) Pazarlama.. 14
Anacoluthon Marketıng / Devrik Pazarlama..... 15
Antımarketer Marketıng / Antipazarlamacı Pazarlama            16
Applıcatıon Marketıng / Aplikasyon Pazarlama. 17
Arbıtrage Marketıng / Arbitraj Pazarlama......... 18
Aromatıc Marketıng / Aromatik (Kokulu) Pazarlama                19
Arts Marketıng / Sanat Pazarlama................... 19
Artıcle Marketıng / Makale Pazarlama.............. 20
Artıstıc Marketıng / Sanatsal Pazarlama.......... 21
Asymmetrıc Marketıng / Asimetrik Pazarlama.... 21
Attractıon Marketıng / Cazibe Pazarlama........ 23
Avatar-Based Marketıng / Avatar Temelli Pazarlama              23
Award-Based Marketıng / Ödüllerle Pazarlama 24
B.B................................................................ 26
B-To-B (B2b) Marketıng / Firmadan Firmaya Pazarlama         26
Barter Marketıng / Takas Pazarlama............... 26
Behavıoral Marketıng / Davranışsal Pazarlama 27
Below-The-Lıne Marketıng / Çizgialtı Pazarlama 28
Beta Marketıng / Beta Pazarlama................... 28
Black Marketıng / Kara Pazarlama................... 29
Black Marketıng / Siyahî Pazarlama................. 30
Black Swan Marketıng / Siyah Kuğu Pazarlama 30
Blınd Marketıng / Gözübağlı Pazarlama.......... 31
Blıp Marketıng / Blip Pazarlama....................... 33
Blog Marketıng / Blog Pazarlama.................... 33
Blue-Ocean Marketıng / Mavi-Okyanus Pazarlama                 36
Bluetooth Marketıng / Mavidiş Pazarlama........ 36
Book Marketıng / Kitap Pazarlama.................. 37
Bottom-Up Marketıng / Tabandan Tepeye Pazarlama          39
Boycott Marketıng / Boykot Pazarlama............ 39
Brand Marketıng / Marka Pazarlama............... 41
Brown Marketıng / Kahverengi Pazarlama....... 42
Buzz Marketıng / Vızıltılı Pazarlama................. 42
C.C................................................................. 44
Call-Center Marketıng / Çağrımerkezi Pazarlama 44
Catalogue Marketıng / Katalog Pazarlama...... 45
Cause-Related Marketıng / Dava Destekli Pazarlama           45
Celebrıty Marketıng / Ünlü Pazarlama............. 46
Chaos Marketıng / Kaos Pazarlama................ 47
Charıty Marketıng / Hayırsever Pazarlama...... 47
Cıty Marketıng / Şehir Pazarlama.................... 48
Closed-Loop Marketıng / Kapalıhalka (Kapalıdöngü) Pazarlama             50
Club Marketıng / Kulüp Pazarlama.................. 52
Co-Marketıng / Ortak Pazarlama..................... 52
Cohort Marketıng / Kohort Pazarlama............. 52
Collaboratıve Marketıng / Elatmalı Pazarlama.. 54
College Marketıng / Kolej Pazarlama............... 54
Color Marketıng / Renk Pazarlama................. 54
Communıcatıon-Based Marketıng / İletişim Temelli Pazarlama                  56
Communıty Marketıng / Cemaat Pazarlama.... 57
Competıtıve Marketıng / Rekabetçi Pazarlama 59
Concentrated Marketıng / Yoğunlaştırılmış (Konsantre) Pazarlama          60
Concurrence Marketıng / Uyumlu (Eşzamanlı) Pazarlama      60
Congress Marketıng / Kongre Pazarlama........ 61
Conquest Marketıng / Fetih Pazarlama........... 62
Consensual Marketıng / Rızalı Pazarlama....... 64
Consumer Marketıng / Tüketici Pazarlama....... 64
Contagıon Marketıng / Bulaşıcı (Bulaşmalı) Pazarlama          64
Content Marketıng / İçerik Pazarlama............. 64
Contextual Marketıng / Bağlamsal Pazarlama.. 66
Contra Marketıng / Karşı Pazarlama............... 66
Contrarıan Marketıng / Zıttına Pazarlama....... 67
Controversıal Marketıng / Zıtlaşık (Çekişmeli) Pazarlama        68
Convergence Marketıng / Yakınsama (Yakınsamalı) Pazarlama               69
Conversatıon Marketıng / Konuşmalı Pazarlama 69
Cooperatıve Marketıng / Kooperatif Pazarlama 70
Covert Marketıng / Örtük Pazarlama............... 70
Creatıve Marketıng / Kreatif Pazarlama........... 71
Crıtıcal Marketıng / Eleştirel Pazarlama............ 71
Crm Based Marketıng / Miy Temelli Pazarlama. 72
Cross Marketıng / Çapraz Pazarlama.............. 72
Crowdsourcıng Marketıng / İmece Pazarlama. 73
Cultural Marketıng/ Kültürel Pazarlama............ 74
Curıosıty Marketıng / Merak (Meraklandırıcı) Pazarlama        74
Currıculum Marketıng / Müfredat Pazarlama.... 75
Customer-Focused Marketıng / Müşteri Odaklı Pazarlama     75
Customızed Marketıng / Müşteriyegöreleştirilmiş Pazarlama    75
Customerızed Marketıng / Müşterileştirilmiş Pazarlama           75
D.D................................................................. 77
Dark Marketıng / Karanlık Pazarlama.............. 77
Databased Marketıng / Veritabanlı Pazarlama 78
Data-Drıven Marketıng / Veri Güdümlü Pazarlama                80
De-Marketıng / Pazarlamama......................... 80
Decent Marketıng / Münasebetli (Terbiyeli) Pazarlama           81
Decoy Marketıng / Tuzak Pazarlama............... 81
Desıgn Marketıng / Tasarım Pazarlama.......... 83
Destınatıon Marketıng / Destinasyon Pazarlama 86
Detectıve Marketıng / Dedektif Pazarlama...... 87
Dıalogue Marketıng / Diyalog Pazarlama........ 88
Dıchotomous Marketıng / İki Uçlu Pazarlama... 89
Dıgıtal Marketıng / Dijital Pazarlama................ 89
Dırect Marketıng/ Doğrudan Pazarlama.......... 90
Dıversıty Marketıng / Çeşitlilik Pazarlama......... 91
Do-It-Yourself Marketıng / Kendinyap Pazarlama 91
Door-To-Door Marketıng / Kapıdan Kapıya Pazarlama         91
Downstream Marketıng / (Akıntıyönünde) Taktik Pazarlama  92
Drıp Marketıng / Damlama Pazarlama............. 92
Drug Marketıng / İlaç Pazarlama..................... 94
Duct-Tape Marketıng / Yapışkan Bant Pazarlama                 94
E.E.................................................................. 95
E-Marketıng / E- Pazarlama / Elektronik Pazarlama                95
Ecologıcal Marketıng / Ekolojik Pazarlama........ 96
Edıtorıal Marketıng / Editoryal Pazarlama........ 96
Educatıonal Marketıng / Eğitim Pazarlaması.... 97
E-Maıl Marketıng / E-Posta Pazarlama............. 97
Emotıonal Marketıng / Duygusal (Dokunaklı) Pazarlama        98
Endo Marketıng / İç Pazarlama..................... 100
Endorsed Offer Marketıng / Kefilli (Cirolu Teklif) Pazarlama     100
Engıneerıng Marketıng / Mühendislik Pazarlaması / Pazarlama Mühendisliği               100
Enlıghtened Marketıng / Münevver (Aydınlanmış) Pazarlama                   101
Entertaınment Marketıng / Eğlence Pazarlama 101
Entrepreneural Marketıng / Girişimsel Pazarlama 102
Envıronmental Marketıng / Çevreci Pazarlama 103
Ethıcal Marketıng / Etik Pazarlama................ 104
Ethnıc (Ethno) Marketıng / Etnik (Etno) (Irksal) Pazarlama      105
Evangelıst Marketıng / Evanjelist Pazarlama.. 107
Event Marketıng / Etkinlik Pazarlama............. 107
Exhıbıt Marketıng / Fuar (Teşhir) Pazarlama.. 107
Expedıtıonary Marketıng / Seferî Pazarlama. 108
Experıence-Based / Experıentıal / Marketıng /  Deneyimsel Pazarlama    109
Exponentıal Marketıng / Üstel Pazarlama...... 113
Extreme Marketıng / Uç (Sınırları Zorlayan) Pazarlama          113
F.F................................................................ 114
Face-To-Face Marketıng / Yüzyüze Pazarlama 114
Facebook Marketıng /  Facebook Pazarlama 114
Fallıbılıty Marketıng / Beşerşaşar Pazarlama.. 117
Fan Marketıng / Taraftar Pazarlama............. 117
Fashıon Marketıng / Moda Pazarlama.......... 119
Fear Marketıng / Korku Pazarlama................ 119
Femınıst Marketıng / Feminist Pazarlama...... 121
Fınancıal Marketıng / Finansal Pazarlama..... 122
Fıssıon Marketıng / Fizyon Pazarlama........... 122
Focused Marketıng / Odaklanmış Pazarlama. 122
Flock Marketıng / Sürü Pazarlama................. 122
Floral Marketıng / Floral Pazarlama............... 122
Free Marketıng / Bedava Pazarlama............. 122
Frequency Marketıng / Frekans Pazarlama... 125
Frıendly Marketıng / Dostça Pazarlama......... 125
Fusıon Marketıng / Füzyon (Kaynaşım) Pazarlama                126
Fuzzy Marketıng / Bulanık Pazarlama............ 126
G.G............................................................... 127
Games Marketıng / Oyun Pazarlama............. 127
Gay Marketıng / Gey Pazarlama................... 130
Generıc Marketıng / Jenerik Pazarlama......... 130
Geo Marketıng / Coğrafî Pazarlama............. 131
Gıft Marketıng / Hediye Pazarlama............... 132
Global Marketıng / Küresel Pazarlama........... 133
Glocal Marketıng / Küreyerel Pazarlama........ 134
Google Marketıng / Gugıl Pazarlama............ 134
Governmental Marketıng / Kamusal Pazarlama 137
Grassroots Marketıng / Esastan (Ortadirek) Pazarlama          137
Gray Marketıng / Gri Pazarlama.................... 137
Green Marketıng / Yeşil Pazarlama............... 138
Guerılla Marketıng / Gerilla Pazarlama........... 139
H.H............................................................... 142
Hand-To-Hand Marketıng (H2h) / Elden-Ele Pazarlama        142
Healthcare Marketıng / Sağlık Hizmetlerinde Pazarlama        143
Herd (Flock) (Swarm) Marketıng / Sürü Pazarlama                 145
Herıtage Marketıng / Miras Pazarlama.......... 147
Hıspanıc Marketıng  / Latino (İspanyol) Pazarlama               148
Holıday Marketıng / Tatil Pazarlama.............. 149
Holıstıc Marketıng / Holistik Pazarlama.......... 150
Horeca Marketıng / Horeca Pazarlama......... 150
Horızontal Marketıng / Yatay Pazarlama....... 151
Hospıtalıty Marketıng / Konuksever (Ağırlama) Pazarlama     151
Host/Benefıcıary Marketıng / Sunucu/Yararcı Pazarlama       151
Hostıle Marketıng / Düşmanca Pazarlama..... 152
Hypnotıc Marketıng / Hipnotik Pazarlama...... 152
I.İ.................................................................. 154
Idea Marketıng / Fikir Pazarlama................... 154
Ideavırus Marketıng / Fikirvirüsü Pazarlama... 155
Ideology Marketıng / İdeoloji Pazarlama........ 155
Immersıon Marketıng / Daldırma Pazarlama.. 156
Impressıonıst Marketıng / Empresyonist (İzlenimci) Pazarlama                  156
Inbound Marketıng / Gelen Pazarlama......... 158
In-Calendar Marketıng / Takvimde Pazarlama 158
Incıdental Marketıng / Anlık Pazarlama......... 159
Indecent Marketıng / Münasebetsiz (Uygunsuz) Pazarlama   159
Industrıal Marketıng / Endüstriyel Pazarlama. 159
Inertıa Marketıng / Atalet (Eylemsizlik) Pazarlama 160
Influentıal Marketıng / Hatırlı (Nüfuzlu) Pazarlama Influencer / Hatırlılar Pazarlama    160
In-House Marketıng / ..... Pazarlama............ 160
Innovatıve Marketıng / Inovatif (Yenilikçi) Pazarlama              161
Insıde-Out Marketıng / İçidışıbir (Tersyüz) Pazarlama            161
Insıder Marketıng / İçerdenbiri Pazarlama..... 161
Inspıred Marketıng / Esinlendiren / Esinlenmiş Pazarlama      162
Instore Marketıng / Mağazaiçi Pazarlama...... 162
Integrated Marketıng / Bütünleşik Pazarlama 162
Interactıve Marketıng / Etkileşimli Pazarlama.. 163
Internal Marketıng / İçe Pazarlama............... 164
Internatıonal Marketıng / Uluslararası Pazarlama 165
Internet Marketıng / İnternet Pazarlama....... 166
Interrupted (Interruptıon) Marketıng / Sekteci Pazarlama      168
In-Womb Marketıng / Anakarnında Pazarlama 169
Irrıtatıng Marketıng / İrkiltici (Sinirlendirici) Pazarlama              170
J.J................................................................. 170
Joınt-Ventures Marketıng / Ortakgirişim Pazarlama                170
K.K............................................................... 171
Karmıc Marketıng / Karmik Pazarlama............ 171
Keyword Marketıng / Anahtarkelime Pazarlama 172
Kıckstart Marketıng / Marşabasan Pazarlama 173
Kıds Marketıng / Çocuklu Pazarlama............. 173
Knowledge-Based Marketıng / Bilgi Temelli Pazarlama           176
L.L................................................................ 177
Las Vegas Marketıng / Las Vegas Pazarlama 177
Lateral Marketıng / Yanal Pazarlama............ 180
Levıathan Marketıng / Ceberrut Pazarlama.. 181
Lean Marketıng / Yalın Pazarlama................ 181
Leısure Marketıng / Serbest Zaman Pazarlama 181
Leverage Marketıng / Kaldıraç Pazarlama..... 183
Lıfestyle Marketıng / Yaşamtarzı Pazarlama.. 184
Lıve Marketıng / Canlı Pazarlama................. 184
Local Marketıng / Yerel Pazarlama................ 184
Locatıon Based Marketıng / Yer Temelli Pazarlama               184
Long Taıl Marketıng / Uzunkuyruk Pazarlama 186
Low-Cost Marketıng / Düşükmaliyet Pazarlama 187
Loyalty Marketıng / Sadakat Pazarlama........ 187
Luxury Marketıng / Lüks Pazarlama.............. 187
M.M............................................................. 189
Macro Marketıng / Makro Pazarlama............. 189
Magıcal Marketıng / Sihirli Pazarlama............. 189
Male Marketıng / Erkeklere Pazarlama........... 189
Mascot Marketıng / Maskot (Uğurcak) Pazarlama 190
Mass Marketıng / Kitlesel Pazarlama.............. 190
Mass Mıcro Marketıng / Kitlesel Mikro Pazarlama 191
Maxı Marketıng / Maksi Pazarlama................ 191
Medıcal Marketıng / Medikal Pazarlama......... 191
Mega Marketıng / Mega Pazarlama.............. 191
Memetıc Marketıng / Memetik (Mimetik) Pazarlama                 192
Meta Marketıng / Meta Pazarlama................ 194
Metaphorıc Marketıng / Mecazî Pazarlama.... 195
Mıcro Marketıng / Mikro Pazarlama................ 197
Mınd-Alterıng Marketıng / Zihin-Dönüştüren Pazarlama         197
Mıschıevous Marketıng / Yaramaz (Haşarı) Pazarlama          197
Mobıle Marketıng / Mobil (Seyyar) Pazarlama. 199
Mosquıto Marketıng / Sivrisinek Pazarlama.... 203
Motıvatıonal Marketıng / Güdüleyici Pazarlama 203
Multı-Cultural Marketıng / Çok Kültürlü Pazarlama................ 204
Multı-Level Marketıng / Çok Katmanlı Pazarlama 205
Multılog Marketıng / Çokgövdeli Pazarlama... 205
Museum Marketıng / Müze Pazarlaması........ 205
Musıc Marketıng / Müzik Pazarlama............... 207
Musıcal Marketıng / Müzikal Pazarlama.......... 207
Mystery Marketıng / Gizemli Pazarlama.......... 210
Mystıc (Mystıcal) Marketıng / Mistik Pazarlama 211
N.N.............................................................. 214
Nano Marketıng / Nano Pazarlama.............. 214
Natıonal Marketıng / Ulusal Pazarlama......... 215
Negatıve Marketıng / Negatif (Olumsuz) Pazarlama              215
Network Marketıng / Şebeke Pazarlama....... 215
Neuro Marketıng / Nöro (Beyinbilim) Pazarlama 216
New-Medıa Marketıng / Yeni Medya Pazarlama 219
Ngo Marketıng / Stk Pazarlama (Sivil Toplum Kuruluşlarında Pazarlama)   219
Nıche Marketıng / Niş Pazarlama.................. 220
Non-Profıt Marketıng / Kâr Amaçsız Pazarlama 221
Nostalgıc Marketıng / Nostaljik Pazarlama..... 222
Nuclear Marketıng / Nükleer Pazarlama........ 223
Nurture Marketıng / Yetiştirme Pazarlama...... 223
O.O.............................................................. 224
Obesıty Marketıng / Obezite Pazarlama........ 224
Occasıon Marketıng / Vesile Pazarlama......... 225
Odor Marketıng / Koku Pazarlama................ 225
Olfactory Marketıng / Koklamalı Pazarlama.... 228
Omnı Marketıng / Omni Pazarlama................ 229
One-On-One Marketıng / Birer Birer Pazarlama 231
One-To-One Marketıng / Birebir Pazarlama... 231
On-Lıne Marketıng / Çevrimiçi Pazarlama...... 233
Open-Source Marketıng / Açık Kaynak Pazarlama Editlenecek                 233
Opportunıty Marketıng / Fırsat Pazarlama..... 234
Opt-In Marketıng / Katılmalı Pazarlama......... 235
Opt-Out Marketıng / Katılmamalı (Dışlamalı) Pazarlama         236
Organıc Marketıng / Organik Pazarlama........ 236
Organızatıons / Organızatıonal Marketıng / Örgütler / Örgütsel Pazarlama                236
Outbound Marketıng / Giden Pazarlama....... 236
P.P............................................................... 236
P2p Marketıng / P2p Pazarlama................... 236
Partıcıpatıon Marketıng / Katılım Pazarlama.. 237
Passıon Marketıng / Tutku Pazarlama........... 238
Patrıotıc Marketıng / Vatanperver (Yurtsever) Pazarlama       238
Pay-As-You-Wısh Marketıng / Dilediğince-Öde Pazarlama      239
Peer-To-Peer Marketıng / Eşteneşe Pazarlama 241
Penetratıon Marketıng / Penetrasyon Pazarlama 241
Performance Marketıng / Performans Pazarlama 242
Perıpheral Marketıng / Periferik Pazarlama.... 242
Permıssıon Marketıng / İzinli Pazarlama......... 242
Personal Marketıng / Şahsî (Kişisel) Pazarlama 244
Personalızed Marketıng / Kişiselleştirilmiş Pazarlama               244
Pet Marketıng / Evhayvanı Pazarlama........... 245
Phygıtal Marketıng / Fijital Pazarlama............ 245
Pılot Marketıng / Pilot Pazarlama................... 246
Pınk Marketıng / Pembe Pazarlama.............. 246
Pop-Up Marketıng /..................................... 251
Polıtıcal Marketıng / Siyasal Pazarlama.......... 251
Postmodern Marketıng / Postmodern Pazarlama 254
Power Marketıng / Güç Pazarlama................ 257
Precısıon Marketıng / Hassas (Kesinlik) Pazarlama                258
Prıvılege Marketıng / Ayrıcalık Pazarlama...... 259
Proactıve Marketıng / Proaktif Pazarlama...... 259
Profıt-Based Marketıng / Kâr Temelli Pazarlama 259
Project Marketıng / Proje Pazarlama.............. 259
Propagatıon Marketıng / Propagasyon Pazarlama                260
Provocatıve Marketıng / Kışkırtıcı Pazarlama. 260
Proxımıty Marketıng / Bitişiklik Pazarlama........ 260
Psychologıcal Marketıng / Psikolojik Pazarlama 261
Publıcıty Marketıng / Pablisite (Tanıtımsal) Pazarlama            262
Publıc Servıces Marketıng / Kamu Hizmetleri Pazarlaması      263
Pull Marketıng / Çekme Pazarlama................ 263
Punk Marketıng / Punk Pazarlama................ 264
Push Marketıng / İtme Pazarlama................. 264
Q.Q.............................................................. 264
Quantum Marketıng / Kuantum Pazarlama.... 264
R.R............................................................... 265
Racıal Marketıng / Irksal Pazarlama.............. 265
Radıcal Marketıng / Radikal Pazarlama......... 265
Re-Marketıng / Yeniden Pazarlama.............. 266
Reactıve Marketıng / Tepkisel Pazarlama...... 267
Real Estate Marketıng / Gayrimenkul Pazarlama 267
Real-Tıme Marketıng / Gerçek Zamanlı Pazarlama                267
Realıty Marketıng / Gerçeklik Pazarlama........ 269
Recıprocal Marketıng / Karşılıklı Pazarlama (Algülüm Vergülüm Pazarlama)                 269
Recıprocıty Marketıng / Karşılıklılık Pazarlama 269
Recommendatıon Marketıng / Tavsiyeli Pazarlama                270
Record Label Marketıng / Plak Pazarlaması.. 271
Referral Marketıng / Referanslı Pazarlama.... 271
Regıonal Marketıng / Bölgesel Pazarlama..... 271
Relatıonshıp Marketıng / İlişkililik Pazarlama... 271
Relevance Marketıng / İlintili Pazarlama......... 273
Relıgıous Marketıng / Dinî Pazarlama........... 273
Repro Marketıng / Kopya Pazarlama............ 277
Resource-Based Marketıng / Kaynak Tabanlı Pazarlama      277
Restaurant Marketıng / Restoran Pazarlama 278
Retentıon Marketıng / Alıkonum Pazarlama.. 282
Retro Marketıng / Yenileme Pazarlama......... 283
Reverse Marketıng / Tersine Pazarlama........ 285
Reverse Psychology Marketıng / Tersine Psikoloji Pazarlama  286
Revolutıonary Marketıng / Devrimci Pazarlama 287
Robın Hood Marketıng / Robin Hood Pazarlama................ 287
Rss Marketıng / Rss Pazarlama.................... 287
S.S................................................................ 288
Sample Marketıng /...................................... 288
Scent Marketıng / Esans (Esanslı) Pazarlama 288
Scıentıfıc Marketıng / Bilimsel Pazarlama....... 290
Search Engıne Marketıng / Arama Motoru Pazarlama           290
Seasonal Marketıng / Mevsimlik Pazarlama.... 290
Segmented Marketıng / Bölümlendirilmiş Pazarlama               290
Segment-Of-One Marketıng / Tek Birimli Segment Pazarlama                   291
Selfıe Marketıng / Özçekim Pazarlama........... 291
Semıotıc Marketıng / Semiyotik (Göstergebilim) Pazarlama     292
Sense-Of-Mıssıon Marketıng / Adanmışlık Pazarlama            293
Sensory Marketıng / Duyusal Pazarlama....... 293
Servıces Marketıng / Hizmetler Pazarlama..... 296
Sex Marketıng / Seks Pazarlama................... 297
Shameless Marketıng / Arsız (Yüzsüz) Pazarlama 298
Shopper Marketıng / Alışverişçi Pazarlama..... 298
Shotgun Marketıng / Avtüfeği Pazarlama...... 300
Sımplıcıty Marketıng / Sade Pazarlama......... 300
Skımmıng Marketıng / Kaymaklama Pazarlama 301
Slıdeshare Marketıng / Paylaşılan Sunularla Pazarlama         302
Slıpstream Marketıng / Rüzgârında Pazarlama 302
Slow Marketıng / Yavaş Pazarlama............... 303
Small Busıness Marketıng / Kobi Pazarlama... 304
Smart Marketıng / Açıkgöz Pazarlama........... 304
Sms Marketıng / Sms (Esemes) Pazarlama..... 304
So What? Marketıng / Eee, No’lmuş Pazarlama 306
Socıal Marketıng / Sosyal Pazarlama............. 306
Socıal Medıa Marketıng / Sosyal Medya Pazarlama               308
Socıal Norms Marketıng / Sosyal Normlar Pazarlama             309
Solomo Marketıng / Solomo Pazarlama......... 311
Somatıc Marketıng / Somatik Pazarlama........ 311
Sonıc Marketıng / Sonik Pazarlama............... 312
Specıal-Events Marketıng / Özel Olaylar Pazarlama               314
Sports Marketıng / Spor Pazarlama............... 315
Sprıtual Marketıng /..................................... 317
Status-Based Marketıng / Statü Temelli Pazarlama                317
Sprıtual Marketıng / Ruhsal (Ruhanî) Pazarlama 317
Stealth Marketıng / Örtülü Pazarlama............ 317
Story Marketıng / Hikâye Pazarlama.............. 319
Strategıc Marketıng / Stratejik Pazarlama...... 322
Street Marketıng / Sokak Pazarlama............. 323
Sublımınal Marketıng / Eşikaltı Pazarlama...... 323
Sustaınable Marketıng / Sürdürülebilir Pazarlama 326
Swarm Marketıng / Sürü Pazarlama.............. 326
Symbıotıc Marketıng / Sembiyotik Pazarlama / Ortakyaşam Pazarlama      326
Symphonıc Marketıng / Senfonik Pazarlama.. 327
Synchronızed Marketıng / Senkronize Pazarlama 327
T.T................................................................ 327
Taılored Marketıng / Biçilmiş (Cuk Oturan) Pazarlama            327
Target Marketıng / Hedef Pazarlama............ 328
Taste Marketıng / Damaktan Pazarlama....... 328
Technology-Enabled Marketıng / Tekno-Pazarlama              329
Teen Marketıng / Delikankızlık Pazarlama..... 332
Tele Marketıng / Tele (Uzak) Pazarlama........ 332
Test Marketıng / Test Pazarlama.................. 333
Theatral Marketıng / Tiyatral Pazarlama........ 334
Thematıc Marketıng / Tematik (Konusal) Pazarlama              334
Theme-Based Marketıng / Tema Temelli Pazarlama              334
Touch Marketıng / Tuşe (Dokunsal) Pazarlama 337
Trade Marketıng / Ticarî Pazarlama.............. 340
Trade-Show Marketıng / Ticarî Fuar Pazarlama 340
Tradıtıonal Marketıng / Geleneksel Pazarlama 340
Transıt Marketıng / Transit Pazarlama........... 340
Transactıon(Al) Marketıng / İşlem(Sel) Pazarlama 340
Transformatıonal Marketıng / Dönüştürücü Pazarlama          341
Transfusıon Marketıng / Kan Nakli (Aktarım) Pazarlama         342
Transparent Marketıng / İçinigösteren Pazarlama................ 342
Trend Marketıng / Trend (Akım) Pazarlama... 343
Trendsetter Marketıng / Modabaşlatıcı Pazarlama                344
Trıbal Marketıng / Kabilesel Pazarlama.......... 345
Turbo Marketıng / Türbo Pazarlama............. 346
Twıtter Marketıng / Cıvıltılı Pazarlama........... 346
U.U............................................................... 351
U-Marketıng / U-Pazarlama.......................... 351
Umbrella Marketıng / Şemsiye Pazarlama...... 352
Undercover Marketıng / Hafiyeli Pazarlama... 352
Under-The-Radar Marketıng / Radaraltı Pazarlama              353
Unmarketıng / Pazarlamasız Pazarlama........ 353
Un-Whatever Marketıng / Nedeğil Pazarlama 354
Up-Sale Marketıng /..................................... 355
Upstream Marketıng / Akıntıya Karşı (Stratejik) Pazarlama     355
Urban(Al) Marketıng / Şehir(Sel) Pazarlama... 355
Useful (Utılıty) Marketıng / Yararlı Pazarlama. 355
V.V............................................................... 357
Vacatıon Marketıng / Tatil Pazarlama............ 357
Value Marketıng / Değer Pazarlama............. 357
Value-Added Marketıng / Katma-Değerli Pazarlama              357
Value- Based Marketıng / Değer-Temelli Pazarlama              357
Value-Drıven Marketıng / Değergüdümlü Pazarlama             358
Vertıcal Marketıng / Dikey Pazarlama............ 359
Vıdeo Portal Marketıng / Video Portal Pazarlama 359
Vıral Marketıng / Viral Pazarlama................... 360
Vırtual Marketıng / Sanal Pazarlama............. 362
Vısual Marketıng / Görsel Pazarlama............. 362
W.W............................................................. 363
Warketıng / Savaşlama (Savaşkan Pazarlama) 363
Web Marketıng / Web Pazarlama................. 366
Weather-Based Marketıng / Havaya Bağlı Pazarlama           366
Weddıng Marketıng / Düğün Pazarlama....... 367
Why Marketıng / Ne İçin Pazarlama.............. 368
Wıdget Marketıng / Eklenti Pazarlama........... 369
Wıkı Marketıng / Viki Pazarlama.................... 369
Wıreless Marketıng / Kablosuz Pazarlama..... 370
Word-Of-Mouse Marketıng / Faredenfareye Pazarlama         370
Word-Of-Mouth Marketıng / Ağızdanağza Pazarlama (Womm)                 371
Y.Y............................................................... 374
Yellow Marketıng / Sarı Pazarlama................ 374
Youth Marketıng / Genç (Gençlik) Pazarlama. 375
Youtube Marketıng / Youtube Pazarlama..... 376
Z.Z.............................................................. 377
Zero-Based Marketıng / Sıfır Tabanlı Pazarlama 377
Zmot Marketıng / Sıfır Anında Pazarlama...... 377
Zıp Code Marketıng / Alan Kodu Pazarlama. 379
2.5.3.............................................................. 379
2.0 Marketıng (Marketıng 2.0) / Pazarlama İkisıfır................ 379
3.0 Marketıng (Marketıng 3.0) / Pazarlama Üçsıfır                381
4.0 Marketıng (Marketıng 4.0) / Pazarlama Dörtsıfır              381
50+ Marketıng / 50+ (Elliüstü) Pazarlama...... 381
360° Marketıng / 360 Derece Pazarlama...... 382

Son Sözler................................................... 384