10 Mayıs 2014 Cumartesi

APPLICATION MARKETING / APLİKASYON PAZARLAMA

APPLICATION MARKETING / APLİKASYON PAZARLAMA

Belli görevler için geliştirilmiş özel yazılımlardan pazarlama amaçlı olarak yararlanma. Aplikasyon terimi, mobil ve akıllı iletişim araçlarının yaygınlaşmasıyla birlikte dilimize girdi. Sayıları milyarlara ulaşan bir kitle, gün boyu ellerinden düşürmedikleri akıllı telefonlara uyanır uyanmaz sarılıyor, ekranlardaki ikonlara tıklayıp, türlü uygulamaları başlatıyorlar.
Applikasyonlar, birer mikro servisler olarak, medya, mesaj ve mekanizmaları birleştiren özel uygulamalar olarak biliniyor. İçerik, medya ve fonksiyonun bileşimi olarak aplikasyonlar fonksiyonelliğe, mantığa ve bir akışa sahip, küçük, web etkileşimli mobil temas noktaları olarak tanımlanabiliyor. Önemli bir bölümünün pazarlama fonksiyonlarıyla yakından ilişkili olmaları yüzünden “Pazarlama Aplikasyonları” terimi, alanı ve uygulamaları hızla yaygınlaşıyor.
Pazarlarda içerik pazarlamanın önem kazanması, içerik bollaşması, içeriğin tüketicilerce hazmedilmesi, etkileşim için gerekli işlemlerin karmaşıklaşması, müşterilere ait verilerin ve davranış karakteristiklerinin analitik araçlarla değerlendirme imkanlarının artması ve insan insana etkileşimlerin yerini, insan makina ve makina makina etkileşimlerinin almaya başlaması, aplikasyonların hızla çoğalmasının arkasındaki etkenler olarak rol oynuyor.
Aplikasyonların geniş kitlelere duyurulması, indirilmesi ve kullanılması için de pazarlamanın gücünden yararlanılıyor. “Aplikasyon pazarlaması” terimi de bu anlamda kullanılıyor.
Pazarlamanın iletişim temelli olmaktan çıkıp deneyim temelli olmasına paralel olarak, pazarlamada aplikasyon geliştirmeye giderek daha fazla ihtiyaç duyuluyor.
Sayıları milyonlara ulaşan[1] uygulamalardan bir bölümü ücretsiz, bir bölümü de ilgili platformlardan bedeli karşılığı indirilebiliyor. Mobil uygulamaların gelecek on yıl içinde bir milyardan on milyara çıkacağı tahmin ediliyor.
Önceleri web sayfalarıyla dijitalleşmeye başlayan içerik pazarlaması, bir sonraki aşamada video ve etkileşim yoğunluklu zengin içerik aşamasına, ardından gerçek zamanlı, dinamik ve kişiye özel etkileşimlere, dördüncü aşamada da “pazarlama aplikasyonları”[2] aşamasına doğru dalga dalga gelişti.
Internette sitesi olan firmalar bunların mobil versiyonlarını da geliştiriyor ve kendi işleriyle bağlantılı aplikasyonlar üretip bunları yaygınlaştırmaya, bu yoldan da müşterileriyle ilişkilerini daha üst düzeylere çekmeye çalışıyorlar. Müşterilerinin hizmetlerine ve ürünlerine ulaşmaları için özel aplikasyonlar geliştiriyorlar. Bankalar aplikasyon bankacılığına, medya kuruluşları dergi ve gazetelerini bir ikona sığdırmaya, havayolu şirketleri rezervasyondan check-in’e, biniş kartından sadakat programlarına kadar hizmetlerini aplikasyon içine taşımaya başladılar. Web tabanlı satış yapan firmalar aplikasyon alternatiflerini de düşünüyor, daha interaktif ve kişiye özel tasarımlar yapıyorlar. Markalarına değer katacak yeni yöntemler geliştiriyorlar. Mobilya firması kataloğunu, margarin satıcısı yemek kitabını, başka firmala sosyal sorumluluk projelerini, oyunlarını, müziklerini, videolarını aplikasyonlara bağlayabiliyorlar.
Cihaz imalatçıları, televizyon ve araç üreticileri de satışa sundukları cihazlarında özel aplikasyonlara yer vermeye, ürünlerini aplikasyonlarla ilişkilendirip entegre etmeye başladılar. Mobil iletişim chipleriyle donatılmış cihaz, alet ve araçların tür ve sayılarının da üssel olarak artacağı öngörülüyor.



[1] Türkiye’de 2012 başında, nüfusun % 12’si akıllı telefona sahip. Apple firması, iPhone’u pazara sürdüğü 2007 yılından 2012 başına kadar 550.000 uygulama sunmuş ve bunlar 24 milyar indirmeye ulaşştı. Bu dönemde ABD’de Apple uygulama mağazasına applikasyon üreten kişi sayısı 210.000 olmuştu.
[2] Bir uzmanın değerlendirmesi için bkz: